În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează “ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi promovând politicile sociale de reducere a consumului.
“Având ca temă “Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun, următoarele obiective specifice pentru campania ce a fost lansată pe 31 mai 2013″, ne-a declarat inspector principal de poliţie Nicoleta Bobe, coordonator Centrul Antidrog Dâmboviţa.
“Îndemnarea statelor membre să implementeze art. 13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, spon-sorizarii şi promovării tutunului astfel încât cât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze.
încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, în special a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului.
La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.
Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi vitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice cauzate de consumul de tutun, dar şi fumatului pasiv.
În săptămâna premergătoare zilei de 31 mai, Centrul Antidrog Dâmboviţa a desfăşurat o serie d