Niciun moldovean nu a avut de suferit de pe urma protestelor din Istanbul sau alte oraşe din Turcia. Informaţia ne-a fost confirmată de Tudor Goia, consul în cadrul Consulatului Republicii Moldova în Ankara.
„La proteste au participat organizaţii neguvernamentale şi cele care se ocupă de ocrotirea mediului. Pe moment, niciun moldovean nu a avut de suferit de pe urma acţiunii poliţiei turce sau a emisiei de gaze lacrimogene“, ne-a comunicat Tudor Goia
Acesta a afirmă că turiştii continuă să vină în Istanbul, dar şi în oraşele de pe litoral. „Traficul aerian şi terestru nu a fost perturbat. Cred că situaţia va devenis tabilă în timpul apropiat. Autorităţile vor abandona ideea proiectului de a construi un shopping centru şi o mochee în parcul Gezi“, susţine angajatul consulatului.
Potrivit oficialului, 3.500 de moldoveni se află legal în Turcia. „Pot fi mai mulţi, pentru că nu cunoaştem câşi lucrează ilegal aici“, conchide Goia.
Menţionăm că Olga, o tânără din Republica Moldova care lucrează în Istanbul ne-a comunicat ieri că, pentur a dispersa manifestanţii, autoprităţile turce au folosit din abundenţă gaze lacrimogene, care s-au răspândit în regiunile apropiate parcului Gezi. „Mă întorceam de la serviciu spre casă şi nu puteam ţine ochii deschişi. A trebuit să alerg. Odată intrată în casă, mi-am spălat ochii cu apă cu lămâie“, povestea tânăra.
Acţiunile de protest au fost declanşate de intervenţia în forţă a poliţiei pentru evacuarea a câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, încercând să împiedice tăierea a 600 de copaci, fapt care se punea în calea ridicării unui controversat proiect imobiliar.
De la Istanbul protestele s-au extins în alte oraşe, precum Izmir, Antalya sau capitala Ankara. Ele au căpătat un pronunţat caracter politic, manifestanţii exprimându-şi nemulţumirea faţă de po