Brazilia şi Anglia s-au întâlnit duminică, într-un amical de gală, la redeschiderea celei mai renumite arene a fotbalului mondial, „Maracana“. Stadionul legendar din Rio de Janeiro, care în trecut a găzduit şi 200.000 de spectatori, a fost remodernizat pentru CM 2014. Ultimele retuşuri s-au făcut însă în grabă, iar amicalul cu „leii britanici“ a fost în pericol să nu se dispute.
Cupa Confederaţiilor (15-30 iunie) bate la poarta Braziliei, iar Mondialul din 2014 nu e nici el departe. Aşa că nu mai miră că sud-americanii au tras să-şi rezolve problemele de infrastructură şi să-şi întâmpine oaspeţii cum se cuvine. Doar că s-a cam lucrat într-un stil „latin“.
Majoritatea arenelor care vor găzdui partide la aceste competiţii au „restanţe“: întârzieri ale termenelor de predare, remodernizări făcute „dorul lelii“, cu mulţi bani cheltuiţi şi eficienţă redusă. În urmă cu două luni, „Estadio Olimpico Joao Havelange“, care va găzdui competiţii la J.O din 2016, a fost închis. Mai exact, o arenă construită în 2007, cu aproape 200 de milioane de dolari. Nici celebra „Maracana“ nu face notă discordantă în acest peisaj.
De la 200.000 de suporteri în 1950, la 77.000 în 2013
Arena construită pentru Mondialul din 1950, şi care a găzduit 200.000 de suporteri la celebra finală pierdută atunci cu Uruguay (1-2), a fost în ultimii trei ani într-un proces masiv de remodernizare. Un proces care a costat 332 de milioane de dolari. Rezultatul? Un stadion modern, a cărui capacitate a fost redusă la 77.000 de locuri, dar ale cărui finisaje n-au fost încheiate.
Deşi „Maracana“ va fi gazdă şi a finalei Cupei Confederaţiilor (30 iunie), presa locală a dezvăluit în ultimele săptămâni că arena nu e la „cheie“. Detalii interesante au apărut mai ales după meciul test din 27 aprilie, la care au participat legende ale fotbalului brazilian, în frun