Rezervele valutare la Banca Naţională a României au crescut în luna mai cu 280 de milioane de euro, de la 32,41 miliarde de euro la 32,69 miliarde de euro, evoluţie susţinută printre altele de modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor.
În cursul lunii mai au fost înregistrat intrări de 1,61 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.
Ministerul Finanţelor a atras în luna mai 3,75 miliarde lei prin plasarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, sub împrumuturile din aprilie, care au totalizat 5 miliarde lei.
În aceeaşi perioadă, rezervele valutare au consemnat ieşiri de 1,33 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv a şasea şi a şaptea rambursare de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a României a plătit circa 846 milioane echivalent euro iar Ministerul Finanţelor Publice circa 172 milioane echivalent euro) şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,62 miliarde euro.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat astăzi, la Adevărul Live, că rezerva valutară a ajuns la un nivel istoric, ea creşte în fiecare an şi reprezintă o „armă“ pe piaţa valutară.
„Ea are efect psihologic, ajunge să zornăi câteva miliarde şi nici nu e nevoie să intervii pe piaţă. Nu intervii o zi, două, o săptămână, dar Banca Naţională poate interve