Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal Zalău de ieri s-a aflat, printre altele, şi un proiect de rectificare a bugetului municipiului, unul dintre motive fiind faptul că la proiectul Sistem de management al traficului în municipiul Zalău au fost aplicate corecţii în valoare de peste 400.000 de lei.
Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea corecţiei este de 446.000 de lei şi s-a aplicat contractului de lucrări cu firma SC UTI Grup SA şi contractului de servicii de audit încheiat cu o altă firmă. Pentru că suma aferentă acestei corecţii nu se rambursează, cel puţin nu până la o eventuală decizie definitivă a instanţei de judecată în favoarea Primăriei, municipalitatea a decis să achite această sumă din bugetul alocat pentru plata unor dobânzi aferente creditelor contractate, Executivul apreciind că nu se vor face trageri din aceste credite şi că, prin urmare, vor fi dobânzi mai mici de plătit.
Provocat de consilierul local Teodor Bălăjel să explice pentru ce s-au aplicat aceste corecţii şi cine este de vină pentru ele, primarul Radu Căpîlnaşiu a declarat că organismele de control abilitate să verifice modul de implementare a proiectelor cu finanţare europeană par decise să găsească, cu orice preţ, nod în papură şi că acesta ar fi motivul pentru care se aplică acele corecţii, nu eventuale nereguli făcute de beneficiari ori de executanţi. „Trebuie să ne obişnuim cu ideea că se aplică corecţii financiare pentru orice «suspiciuni vizavi de ...». Se caută orice pentru a se aplica aceste penalităţi pentru că, se pare că în urma unor nereguli descoperite la nivel naţional pe unele programe europene trebuie reduse fondurile cu 25 la sută”, acuză edilul.
Radu Căpîlnaşiu spune că echipele de proiect din cadrul Primăriei au lucrat corect şi că se va merge în instanţă pentru a dovedi acest lucru. Secretarul municipiului, St