Oferta prealabilă de privatizare a combinatului de la Râmnicul Vâlcea va fi publicată astăzi, însă Ministerul Economiei a anunţat că Oltchim trebuie să obţină contracte ferme pentru a putea acoperi producția pe anul 2014, pentru a fi atractivă pentru un investitor strategic. Sursa: Nicoleta Ene
Cum negocierile pentru noile contracte privind producția pe 2014 vor avea loc în lunile septembrie-noiembrie, termenul pentru privatizarea Oltchim ar putea fi stabilit pentru finalul anului sau chiar mai târziu.
În plus, preţul companiei va fi stabilit de creditori. Dacă aceştia nu vor accepta să recupereze un procent mai mic din datorii, atunci şi preţul Oltchim va fi mai mare, a explicat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al companiei. Datoriile Oltchim se ridică la 793 de milioane de euro, din care 200 de milioane sunt creanţe chirografare, 250 de milioane sunt datorii către Fisc, iar alte 150 sunt datorii către Electrica.
Ca să intre în cursa pentru Oltchim, potenţialul investitor trebuie să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort, emise de bănci cu renume, şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat. Totodată, investitorul trebuie să aibă experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei.
Până acum, opt companii s-au arătat interesate de Oltchim, potrivit administratorului judiciar al combinatului, Niculae Bălan. Cinci dintre acestea vor semna în curând un contract de confidenţialitate, în baza căruia vor primi informaţii financiare detaliate despre Oltchim. Totodată, s-au primit scrisori de intenţie de la încă trei companii. Pe lista companiilor interesate să preia Oltchim se numără şi ruşii de la TISE, dar şi companii din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan.
Pentru a creşte atractivitatea Oltchim, administratorul judicia