Membrii comunităţilor de romi mizează, întâi de toate, pe sprijinul autorităţilor centrale şi locale.
Prima organizaţie a romilor de pretutindeni, Uniunea Internaţională a romilor a deschis recent un birou la Chişinău. Împreună cu liderii comunităţilor de romi şi autorităţile locale, membrii organizaţiei îşi propun să dezvolte în Republica Moldova strategii europene care să îmbunătăţească viaţa romilor. Relatează Tamara Grejdeanu despre ţelurile acestor strategii.
Pentru a găsi soluţii realiste care să îi ajute pe romi să se integreze mai lesne în societate, membrii comunităţilor de romi mizează, întâi de toate, pe sprijinul autorităţilor centrale şi locale, spune Vasile Drangoi, Comisar al Uniunii internaţionale a romilor. În condiţiile în care cei mai mulţi romi se izolează de viaţa socială, copiii abandonează şcoala iar în loc de angajare se merge la cerşit, reprezentantul romilor crede că o ameliorare ar fi posibilă numai dacă romii vor da dovadă de participare şi nu vor fi excluşi din viaţa comunităţii:
Liderii organizatţiilor de romi la inaugurarea reprezentanţei Uniunii Internaţionale romilor la Chişinău x Liderii organizatţiilor de romi la inaugurarea reprezentanţei Uniunii Internaţionale romilor la Chişinău „Reprezentanţa Uniunii Internaţionale a romilor va facilita cooperarea cu autorităţile naţionale şi locale necesare în soluţionarea dificultăţilor sociale, economice şi culturale. Va monitoriza respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Activităţile se vor alinia la implementarea planului de acţiuni, privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova.”
Astăzi, în peste 25 de localităţi din Republica Moldova populate de romi activează mediatori comunitari. Apreciind rolul lor de a-i ajuta pe romi să beneficieze de servicii sociale, de sănătate şi să-şi găsească un loc de munc