Nu este nimic mai enervant în ţara asta decât să fii pus să stai la o coadă uriaşă şi să te înghesui pentru a plăti statului ceva. Şi cu atât mai mult pentru a plăti o sumă pe care, de fapt, nu o ai de plată sau pe care ai mai achitat-o o dată, dar să trebuiască să dovedeşti tu asta, din simplul motiv că instituţiile statului nu îşi transmit una alteia informaţiile ori pentru că nu există o bază de date centralizată privind toate veniturile şi plăţile făcute de fiecare persoană fizică sau juridică din România.
Şi asta în vremuri în care tehnologia este atât de dezvoltată, încât un simplu telefon a devenit un adevărat computer şi o adevărată bază de date portabilă, iar internetul îţi spune şi cam ce ai mâncat dimineaţă, nu doar ceea ce îţi place să găseşti pe Google.
Nu vi s-a întâmplat niciodată să mergeţi la direcţia de taxe locale, de exemplu, ca să plătiţi un impozit, dar să vi se spună, după ce aţi stat la coadă, că nu vi se poate încasa impozitul deoarece mai aveţi neachitată o amendă de acum nu ştiu câţi ani? O amendă pe care ştiţi sigur că aţi plătit-o, la un alt sediu al direcţiei de taxe locale, dar că singura şansă de a nu o achita din nou este să găsiţi chitanţa respectivă? Nimeni nu vă crede pe cuvânt că aţi plătit-o, aşa că ori scotociţi acasă după chitanţă şi luaţi din nou coada a doua zi, ori achitaţi pentru a doua oară amenda.
Cam aşa stau lucrurile şi la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, doar că aici, deşi depui o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu ai de plată suma cerută de CJAS, funcţionarul de la ghişeu ţi-o modifică şi îţi spune că ştie el mai bine ce sumă datorezi tu la Sănătate. Asta reclama zilele trecute şi prefectul judeţului, atunci când le atrăgea atenţia celor de la CJAS că neregulile sunt deja de natură penală acolo.
Însă pentru CJAS şi conducerea acesteia nu cont