Romanii ar putea dobandi dreptul de a refuza plata taxelor sau serviciilor percepute, respectiv oferite de stat, daca acestea nu sunt exprimate in moneda nationala, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de deputati.
Sunt vizate prin proiectul mentionat in general taxele parafiscale, adica taxele si tarifele colectate de diverse institutii pentru anumite servicii, exprimate in euro.
Nu intra in aceasta categorie taxele si impozitele prevazute de Codul Fiscal, cum sunt impozitul pe profit si pe venit, impozitul platit de microintreprinderi, TVA, accize, impozite locale sau timbrul de mediu.
In expunerea de motive, deputati PNL, PSD, UDMR si PDL invoca prevederea constitutionala potrivit careia moneda nationala este leul, precum si legea organica prin care se poate recunoaste circulatia si inlocuirea monedei nationale cu cea a Uniunii Europene.
"Cu toate ca prevederea constitutionala nu lasa loc de interpretare, iar prin lege organica Romania nu a aderat la moneda euro, totusi numeroase acte normative incalca aceasta prevedere utilizand moneda euro ca reper pentru taxe si servicii oferite.
Intarirea increderii in moneda nationala ar trebui sa fie o preocupare a tuturor vectorilor de decizie ai unui stat de drept. Este regretabil ca, prin propria legislatie, in Romania se aduce atingere unuia dintre simbolurile nationale, moneda nationala, in speta leul", argumenteaza legiuitorii in expunere.
In consecinta, prin propunerea legislativa se reglementeaza obligativitatea utilizarii in actele normative a leului ca unica moneda de plata a taxelor sau serviciilor pe care statul roman le percepe, respectiv le ofera contribuabililor sai, inclusiv prin societatile comerciale in care statul roman este actionar sau prin companiile nationale.
"Sanctionarea nerespectarii acestei prevederi co