Micii, unul dintre cele mai răspândite produse din carne proaspătă procesată din România cu vânzări de 50 milioane de euro anual, riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iunie ca urmare a intrării în vigoare a unui regulament european care interzice folosirea în compoziţia acestui produs a carbonaţilor de sodiu, dar şi a unui conservant şi a unui antioxidant.
Cei trei aditivi alimentari sunt elementele esenţiale în reţeta de preparare a micilor. Astfel, sub risc se află un segment de business atacat de procesatori precum CrisTim, Elit Cugir, Agricola Bacău sau Dolly-Com.
În replică, procesatorii români de carne au înaintat Comisiei Europene o cerere prin care solicită introducerea produsului pe lista celor considerate tradiţionale pentru ca astfel să poată folosi aditivi interzişi în cazul produselor „de serie“. Această soluţie a fost folosită în Spania şi Franţa în cazul Chorizo şi al cârnaţilor pentru miculdejun.
„Procesatorii din piaţă au stocuri pentru întreaga vară, aşa că nu vor fi probleme în piaţă, sunt suficienţi mici. Reţetele pot să fie şi schimbate, dar facem şi o cerere de derogare către Comisia Europeană“, spune Iulian Căzăcuţ, general manager al Dolly-Com, care a vândut în 2012 mici de 4 milioane de euro.
Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone, din care 72% au fost acoperite de vânzările din retailul modern.
Practic, anul trecut consumul de mici pe cap de locuitor a fost de aproximativ 1,1 kilograme. Consumul mediu total de carne este pe piaţa locală de aproximativ 60 kilograme pe cap de locuitor anual.
Piaţa micilor se află sub risc încă de la sfârşitul anului 2011, atunci când Uniunea Europeană a publicat un regulament privind folosirea aditivilor alimentari. Situaţia a intrat abia recent în lumina reflectoarelor în contextul în care acest regulament va intra în vi