Conducerea PSD a decis să susţină uninominalul într-un singur tur. Sistemul avantajează PSD, partidul cel mai bine clasat în sondaje.
Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, ieri, să susţină sistemul uninominal pur în discuţiile pe tema legii electorale. „S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere“, a anunţat purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. El a arătat că aceasta este poziţia fermă a PSD, deşi a admis că în BPN „au fost colegi care vedeau mai util votul pe listă“. Adoptarea noului proiect va fi negociată cu liberalii. Crin Antonescu a afirmat, de mai multe ori, că vrea un sistem proporţional şi aceeaşi poziţie a avut-o, până recent, şi Victor Ponta.
După şedinţa de ieri a conducerii PSD, Victor Ponta a explicat că varianta de vot uninominal pur este prima opţiune a PSD, în negocierile cu liberalii. Ponta a explicat că, dacă nu se va întruni o majoritate în USL pentru aceasta, atunci se va trece la a doua opţiune, de vot proporţional la una dintre Camere.
Miza planului PSD
Potrivit legii iniţiate anul trecut de Victor Ponta şi Antonescu, candidatul care se va clasa pe primul loc va câştiga mandatul pentru care a concurat, chiar dacă nu a obţinut 50% plus unu din voturi.Alegerile ar avea loc într-un singur tur şi nu va exista sistem de redistribuire, ca în actuala legea electorală. O asemenea lege ar avantaja PSD în ambele variante: supravieţuirea USL sau candidaturi separate în 2016.
Potrivit sondajelor de opinie, USL are 60% din voturi şi, dacă noua lege ar intra în vigoare, alianţa ar obţine aproape toate mandatele. Cu 60% din voturi, USL a câştigat, în 2012, locul 1 în 394 de colegii, în timp ce candidaţii PDL şi UDMR au fost primii clasaţi doar în 15 colegii. Sistemul de redistribuire din legea actuală a permi