In 1990, Romania producea 80.000 de tone de pasta de tomate, pentru ca anul trecut doar 60 de tone sa iasa pe usile unei singure fabricute.
„In 1990, produceam 80.000 de tone de pasta de tomate. 50.000 le consumam intern si 30.000 le exportam. La ora actuala, cu regret va spun, anul trecut s-au produs 60 de tone de pasta, la Caracal, unde avem o instalatie care decojeste si taie rosiile, si am importat peste 50.000 de tone din China, din Vietnam, din Italia”, a declarat luni Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv.
Pasta de tomate e unul din produsele traditionale romanesti pe care nu il mai valorificam, la fel ca multe altele. Un exemplu recent este branza de Nasal, readusa la viata de olandezii care au fabrica Napolact de la Cluj si condamnata la disparitie tot de ei, pe motiv ca au scazut vanzarile din cauza interesului slab pentru specialitatile de branzeturi romanesti.
Printre produsele romanesti traditionale se mai afla si magiunul de prune. „Acest produs, in urma cu 20-30 de ani era unul din produsele care se exportau intr-o cantitate foarte mare. In fiecare an produceam si exportam peste 1.500 de tone de magiun, care era folosit ca materie prima pentru Germania, Austria, tarile nordice”, a amintit Aurel Tanase la un eveniment in care Sonimpex a anuntat diverse premii europene obtinute de produsele fabricate la Topoloveni, printre care si magiunul.
Tanase a mai declarat ca 60.000 de hectare cu pruni vor fi infiintate in Romania in 2014-2020, special pentru fabricarea magiunului.
La capitolul procesare a legumelor si fructelor s-au facut pasi uriasi in ultima perioada, a mai spus oficialul Romconserv. Potrivit acestuia, in ultimii 10 ani s-au investit peste 112 milioane de euro in infrastructura, in prezentare, in calitate.
„Avem un program european de promovare pe diverse piet