Nemulţumirea la adresa administraţiei lui Recep Tayip Erdogan se extinde acum în toate oraşele Turciei. Protestele au fost declanşate în urmă cu trei zile de intenţia autorităţilor de a construi un mall într-un parc din Istanbul. De vineri, peste 1.000 de persoane au fost rănite la Istanbul şi alte câteva sute la Ankara. Ieri, Amnesty Internaţional a menţionat informaţii potrivit cărora doi oameni ar fi murit, însă acestea nu s-au confirmat până la această oră. Premierul Recep Tayip Erdogan a îndemnat în această dimineaţă la calm şi le-a cerut oamenilor să nu se lase provocaţi de tensiuni organizate de “elemente extremiste”.
Protestele ce au început la Istanbul devin naţionale. În cele trei zile, au fost arestate peste 1.700 de persoane, în 67 de oraşe turceşti. Oficialii spun că mulţi dintre cei arestaţi au fost deja eliberaţi, potrivit BBC. Azi-noapte, cele mai violente ciocniri de până acum s-au înregistrat în cartierul Beşiktaş, din Istanbul, unde mii de oameni au ieşit în stradă. Alte mii s-au strâns în Piaţa Taksim. Protestatarii au smuls pavajul pentru a-şi construi baricade, iar forţele de securitate au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Moscheile, magazinele din jur şi chiar Universitatea din Beşiktaş au fost transformate în spitale de campanie pentru cei răniţi.
Oamenii acuză guvernul că devine tot mai autoritar şi partidul premierului Erdogan, AKP, că încearcă să impună normele islamice conservatoare şi să restrângă libertăţile individuale.
Duminică seara, administraţia Obama a încercat să intervină şi a emis un comunicat prin care “îndeamnă toate părţile la calm” şi insistă de asemenea că demonstraţiile paşnice sunt “o parte a expresiei democratice”. Statele Unite au criticat zilele trecute forţele de securitate turceşti pentru intervenţia brutală de la începutul protestelor. La fel, şi Uniunea Europeană.
P