Lucratorii din sectorul de stat al Turciei vor demara marti o greva de doua zile, anunta un comunicat al confederatiei sindicatelor functionarilor, publicat astazi. Intre timp, premierul Recep Tayyip Erdogan nu a exclus posibilitatea ca in spatele amplelor proteste din ultimele zile sa se afle forte straine.
« Teroarea de stat folosita impotriva protestelor de masa din intreaga tara constituie o noua dovada a ostilitatii Partidului dreptatii si dezvoltarii fata de democratie », se arata in comunicatul confederatiei sindicatelor. O structura care reuneste 11 organizatii sindicale din sectorul bugetar, care numara in total 240.000 de oameni.
Manifestatiile au inceput vineri in semn de protest fata de intentiile autoritatilor de a construi in parcul Gezi, situat langa piata Taksin si unde au inceput sa se contureze o tabara de corturi, dupa modelul « revolutiei » din Egipt sau a revolutiei portocalii din Ucraina, a unui complex comercial. Proiect care inseamna, de fapt, distrugerea singurul petec de verdeata din inima capitalei economice a Turciei, Istanbul.
De la o simpla actiune de nemultumire s-a ajuns la o manifestare anti-guvernamentala, cu revendicari corespunzatoare. A fost ceruta inclusiv demisia premierului Erdogan, aflat la putere de 10 ani. Demonstratiile au degenerat in confruntari cu fortele de ordine, care, pentru restabilirea calmului, au folosit gaze lacrimogene si forta impotriva manifestantilor, in marea lor majoritate studenti si tineri muncitori.
Astfel de incidente s-au inregistrat la Istambul, Ankara, precum si in alte orase. Au fost arestate aproape 1.700 de persoane. Erdogan a recunoscut, de altfel, ca fortele de politie au dat dovada de un comportament excesiv, dar aceasta sinceritate nu a avut darul de a calma spirtitele strazii.
Intr-o alta declaratie, preluata de Hurriyet Daily News, premierul a afirmat ca