Denumirile mâncărurilor chinezeşti îţi stârnesc imaginaţia. În cazul de faţă, „perlele” sunt boabele de orez negru! Sursa: RĂZVAN PETRESCU
S-a născut la Seul, în Coreea de Sud, a terminat liceul în Mongolia, facultatea la Sankt Petersburg, în Rusia, s-a stabilit la Bucureşti, a devenit cetăţean român, s-a creştinat ortodox şi, acum, e Chef-ul celor cinci restaurante chinezeşti Wu Xing din Capitală. Viaţa lui Tushin Tugso, charismaticul coreean care găteşte chinezeşte e o aventură! La 14 ani a plecat cu tatăl său, jurnalist, la Ulan Bator, unde a terminat un liceu de arte plastice.
„Visam să ajung pictor...”, e nostalgic charismaticul bucătar. A plecat, apoi, cu o bursă, în Rusia, unde s-a licenţiat în design vestimentar. Acolo, ca orice student a trebuit să înveţe să-şi gătească singur: „Era ca la cămin, împreună cu alţi colegi asiatici ne gospodăream singuri. Am pus murături Kimci, de mirosea în tot căminul...”, râde Tushin. Avea 22 de ani şi s-a hotărât să plece în lume. „Am luat un rucsac în spate şi am colindat toată Europa. Am ajuns la Cluj, unde am stat şase ani. La Bucureşti am venit să ajut un prieten chinez la restaurantul său. În cinci ani mi l-am deschis pe al meu!”, turuie, cu accent ardelenesc, sud-coreeanul.
Dacă la noi, de regulă, primul fel de mâncare pe care şi-l face un băiat sunt ouăle ochiuri, la ei e orezul. Prima oală a stricat-o la 14 ani. „A ieşit apos!”, zâmbeşte Tushin. După nouă ani a renunţat la afacere: „M-am însurat cu o româncă, aveam un copil şi nu îmi trăiam viaţa de familie...”. L-am descoperit la restaurantul Wu Xing de pe Covaci din Centrul Istoric, unde găseşti o mâncare de tip „Asia-Fusion”, cu specific 70% chinezesc. Acolo, ne-a pregătit „pe loc” propunerea sa pentru bucătăria noastră de acasă: „Pui cu perle negre”.
Ingrediente - pentru două persoane
✔ 120 de grame de cubuleţe fierte din piept de pui @N_