Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului are loc în fiecare an pe data de 5 iunie şi oferă ocazia de a readuce în atenţia publicului unele reflecţii asupra protecţiei mediului înconjurător, fenomen care în ultimii ani a devenit una din priorităţile la nivel mondial. Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra Mediului.
Logo –ul din acest an, ales de UNEP, pentru a marca acest eveniment este„GÂNDEȘTE. MĂNÂNCĂ. SALVEAZĂ”. Acesta reprezintă o campanie antirisipă a alimentelor și de conștientizare a impactului pe care îl au asupra mediului, alegerile alimentare, și deciziile informate privind alimentele consumate. Adică, să alegem alimente care au un impact redus asupra mediului cum sunt alimente organice pentru care nu folosesc chimicale în procesul de producție, alimente tradiționale locale pentru care nu este necesar transportul pe distanțe lungi, reducându-se emisiile de carbon.
În timp ce Planeta se luptă să ne ofere suficiente resurse pentru a susține 7 miliarde de oameni (crescând la 9 miliarde în 2050), FAO estimează că o treime din producția de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Statisticile arată că, una din șapte persoane sunt înfometate și peste 20.000 de copii sub 5 ani mor zilnic din această cauză.
Producția hranei ocupă 25% din habitatele terestre și este responsabilă pentru consumarea a 70% din rezervele de apă dulce, 80% din defrișare și 30% din efectul de seră și reprezintă cel mai mare factor de pierdere a biodiversității și schimbărilor de destinație ale uscatului.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului ne oferă, în fiecare an, ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem pe viitor pentru a