Lacul Surduc va avea, cel mai probabil anul viitor, o pistă de canotaj la standarde internaţionale, pe care se vor putea desfăşura chiar şi campionate europene. Aceasta este ţinta Asociaţiei Judeţene de Canotaj Timiş, pe lângă crearea de locuri de cazare şi baze de pregătire în zona Surduc.
Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, se află în judeţul Timiş pentru a se interesa de acest lucru şi pentru a pune la cale, împreună cu autorităţile judeţene şi locale, crearea acestei piste de canotaj pe care România nu o are. Practic, în România nu se poate desfăşura o competiţie de nivel european datorită lipsei unei astfel de piste.
Elisabeta Lipă: „Am avut numai speranţe că vreodată România va avea o pistă de canotaj, pe care să organizăm un campionat european”
„Acestă disciplină frumoasă de aici a plecat. Avem al doilea sau al treilea an când organizăm aici campionatele naţionale de fond. Lacul Surduc se pretează din toate punctele de vedere. Eforturile sunt destul de mari, dar nu atât de mari, financiar, cât ar trebui dacă o iei de la zero. Vorbim de o pistă balizată, pontoane, sosire şi plecare – asta-i toată investiţia care ne-ar trebui acolo”, spune Elisabeta Lipă. Şi rezultate sunt. 7 medalii de aur şi patru de argint la campionatele europene – cu aceste rezultate a venit tineretul. „Avem o generaţie bună, una care promite. Performanţa este foarte grea, sacrificiile sunt pe măsură. De la an la an, canotajul în Timişoara înfloreşte. Au avut probleme cu ani în urmă, poate şi pentru că nu au o bază de pregătire. Dacă va apărea şi această pistă de canotaj, voi face tot posibilul să atragem aici un campionat european de juniori. Eu vă stau la dispoziţie cu tot ce aveţi nevoie să ne ajutăm unii pe alţii, ca această pistă să nu rămână doar în fază de proiect. Am avut numai speranţe că vreodată România va avea o pistă de canotaj, pe car