Începe sezonul concediilor şi toată lumea vrea să arate bine, însă este greu de rezistat tentaţiilor culinare. Lector dr. Lygia Alexandrescu, de la Natural Silhouette, nutriţionistă acreditată de Comitetul Internaţional Olimpic, ne învaţă câteva trucuri care ne ajută să ne menţinem greutatea corporală.
Prima masă a zilei - micul dejun - este cea mai importantă. Ideal este să consumăm cereale şi fructe sau lactate semidegresate şi pâine de secară sau, pur şi simplu, doar fructe. "Pentru a nu acumula kilograme în plus în vacanţă, la prânz se consumă peşte sau carne la grătar asociată cu salate de legume sau legume pe grătar. Ideal este să nu puneţi în salată sos cu maioneză", explică Lygia Alexandrescu.
Brânzeturile, ideale la cină
"Salatele şi brânzeturile puţin sărate, lactatele fermentate, peştele şi legumele sunt ideale pentru o cină uşoară. Aveţi grijă ca salatele să nu fie singura sursă de fibre şi glucide din meniu. Puteţi consuma şi cartofi în coajă, ciuperci, dovlecei, vinete şi roşii preparate la grătar. Evident, din niciun aliment nu trebuie să consumaţi porţii mari", susţine nutriţionista.
Ce bem
"Apa minerală plată sau carbogazoasă, limonada proaspătă sau ceaiul de fructe sunt ideale pentru zilele toride. Trebuie evitate băuturile alcoolice, sucurile acidulate şi cele pe bază de cofeină pentru că toate îngraşă. În plus, răcoritoarele conţin acid fosforic care, în exces, determină separarea calciului din oase, lăsându-le fragile şi poroase. Nu cedaţi tentaţiei băuturilor foarte reci pentru că ele duc la vasoconstricţia vaselor de sânge. De asemenea, sucul de lămâie şi laptele bătut ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă", explică Lygia Alexandrescu.
De evitat
- alunele
- floricele
- seminţele