Dintre cele cinci puteri nucleare oficiale ale lumii, China este singura tara care a dezvoltat potentialul armamentului sau nuclear de distrugere in masa, se arata in ultimul raport al Institului pentru pace de la Stockholm, SIPRI. Pe de alta parte, expertii constata ca Rusia si SUA isi reduc fortele nucleare, modernizandu-le insa.
Astfel, daca anul trecut China dispunea de 240 de focoase, acum detine 250. E adevarat, noteaza raportul, aceste ogive nu au fost desfasurate, adica nu au fost conectate la rachetele purtatoare, cum se intampla in Statele Unite, Rusia, Franta si Marea Britanie. In acelasi timp, India si Pakistan lucreaza intens la extinderea potentialului lor din acest domeniu, dezvoltand sisteme de transport al rachetelor.
Conform datelor SIPRI, la inceputul anului 2013, opt state detinatoare de arme nucleare de distrugere in masa – SUA (2.150), Rusia (1.800), Marea Britanie (160), Franta (290), China, India, Pakistan si Israel – detineau 4.400 de unitati de armement nuclear operativ. Aproate jumatate se afla in stare de lupta. Pe ansamblu, acest arsenal se ridica la 17.265 de unitati, mai putin decat la inceputul anului trecut, cand aceasta cifra a fost egala cu 19.000.
Pe de alta parte, toate cele cinci puteri nucleare oficial recunoscute fie desfasoara noi sisteme mobile de armament nuclear, fie si-au anuntat intentia de a angaja astfel de programe, ceea ce inseamna dorinta lor de a-si pastra potentialul nuclear pe o perioada nedeterminata.
In opinia expertilor SIPRI, caracterul misiunilor de pace vor depinde de amploarea contingentelor prezente in Mali, in regiunea Sahel in ansamblul ei si, potential, in Siria, precum si de dorinta statelor de a adopta masuri de crestere a gradului de securitate a populatiei civile prin operatiuni de mentinere a pacii si de disponibilitatea de a-si asuma responsabilitatea pentru