Mai multe familii din Oradea au înfiinţat prima Asociaţie a Părinţilor Adoptivi (APA) din Bihor, cu scopul de a promova adopţia şi de a aduna laolaltă persoane care au adoptat sau îşi doresc acest lucru.
Prima acţiune a APA Bihor s-a numit "Ziua Copilului Adoptat" şi a avut loc duminică după-amiaza în Orăşelul Copiilor, unde mai mulţi pici adoptaţi au pus în scenă momente artistice, iar apoi au participat la jocuri şi concursuri pregătite de tineri voluntari. De asemenea, în sălile de la Orăşel au avut loc ateliere de creaţie.
În paralel, de la ora 18, APA Bihor a organizat conferinţa "Paşi în adopţie" la care au participat atât reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, cât şi psihologi şi părinţi adoptivi.
În cadrul conferinţei, părinţii s-au plâns că prevederile actuale ale Legii Adopţiei ţin prea mult copiii abandonaţi în sistem, iar aceştia ajung să fie declaraţi adoptabili abia pe la 2-3 ani. "Deocamdată, asistenţii sociali trebuie să obţină acordul scris de la rude până la gradul IV inclusiv, iar asta durează foarte mult", a declarat Ioan Popa Baciu, unul dintre membrii APA Bihor.
De asemenea, cei prezenţi s-au plâns că părinţii biologici au prea multe drepturi după legislaţia în vigoare. "Este adevărat că acum, până când adopţia nu este declarată definitivă de Tribunal, părinţii biologici pot cere drepturile asupra copilului chiar dacă l-au abandonat. Asta nu înseamnă că aceştia le şi primesc, căci există o serie de criterii care trebuie îndeplinite", a declarat asistentul social Mihaela Mitraşcă, de la DGASPC Bihor.
Organizatorii au invitat-o la întrunire pe Florica Cherecheş, deputat USL, care şi-a notat problemele ridicate de părinţii adoptivi spunând că va încerca să le susţină cauza la viitoarea modificare a legislaţiei în domeniu.
Mai multe familii din Oradea au înfiinţat pri