Statele membre UE vor trebui să îşi intensifice eforturile pentru a îmbunătăţi dispoziţiile privind îngrijirea copiilor în cazul în care UE urmează să realizeze obiectivul de a obţine o rată de ocupare a forţei de muncă de 75 % până în 2020, a declarat Comisia Europeană (CE) într-un raport publicat astăzi.
Conform concluziilor raportului intermediar, numai opt ţări au îndeplinit ambele obiective convenite la nivelul UE în privinţa disponibilităţii şi accesibilităţii serviciilor de îngrijire a copiilor (a se vedea anexa). Aşa-numitele "obiective de la Barcelona", aprobate de liderii UE în 2002, prevăd ca serviciile de îngrijire a copiilor să fie disponibile pentru 90 % dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 ani şi vârsta de şcolarizare obligatorie şi pentru 33 % dintre copiii cu vârsta sub trei ani.
În acelaşi timp, un nou studiu, publicat de Comisie, pune în lumină fenomenul "diferenţelor de pensii dintre femei şi bărbaţi", care arată că în medie, la nivelul UE, pensiile femeilor sunt cu 39 % mai mici decât pensiile bărbaţilor.
"Fiecare părinte este foarte conştient de importanţa deosebită a unor servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi abordabile ca preţ, atât pentru dezvoltarea copiilor, cât şi pentru părinţii care muncesc. Cu toate acestea, până în prezent, mai puţin de unul din trei state membre au reuşit să-şi atingă propriile obiective în materie de servicii de îngrijire a copilului," a declarat doamna Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
"Statele membre trebuie să depună eforturi, dacă doresc să realizeze obiectivul de a obţine o rată de ocupare a forţei de muncă de 75 % la care s-au angajat. Punerea la dispoziţie a unor servicii de îngrijire a copiilor nu ar trebui să fie considerată ca un cost, ci ca o investiţie în viitor", a adăugat domnia sa.