Evaziunea fiscala este o infractiune grava care, ca urmare a procedurilor legale greoaie si a sanctiunilor nesemnificative, cauzeaza pagube uriase societatii, a declarat recent presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
In fiecare zi, firme internationale sau indivizi insala societatea cu milioane. Uniunea Europeana pierde anual un trilion de euro din cauza evaziunii fiscale, respectiv 2.000 de euro pentru fiecare cetatean al UE, de patru ori mai mult decat cheltuielile pentru educatie pe cap de locuitor, a sustinut presedintele PE intr-un articol publicat pe LinkedIn.
Lupta impotriva evazionistilor s-a transformat intr-o adevarata vanatoare de vrajitoare la nivel global, fiecare reuniune la nivel inalt fiind o ocazie pentru proferarea amenintarilor la adresa celor care nu vor sa plateasca statelor taxe si impozite.
In acest context, sunt discutate intens planuri ambitioase constand in schimburi de informatii intre guverne cu privire la conturi bancare nedeclarate, constrangerea traditionalelor paradisuri fiscale precum Monaco, Lichtenstein sau Elvetia de a se conforma la standardele UE sau negocieri cu bancile care ascund evazionistii.
Dincolo de aceste masuri, tot mai multe state recurg la mijloace proprii pentru a gasi si taxa evazionistii, cu rezultate incurajatoare.
Cum lupta alte state cu evaziunea - idei pentru ANAF
Urmariri pe Google, denuntul prin SMS si amenintari
Un exemplu relevant este cazul Lituaniei, care a reusit sa foloseasca noul serviciu al companiei americane Google, Street View, pentru a identifica pana acum mai mult de 100 de lituanieni care nu si-au declarat imobilele detinute. Numai in doua cazuri taxele si penalitatile aplicate s-au ridicat la 130.000 de euro, potrivit Wall Street Journal.
Tot in aceasta tara, cetatenii pot informa autoritat