Element primordial, indispensabil omenirii, focul este necesar pentru o alimentaţie sănătoasă, dar şi pentru alimentarea creierului, potrivit teoriei provocatoare a biologului Richard Wrangham, a scris „Smithsonian.com“. Caloriile nu sunt arse, în cazul multor oameni, la sala de gimnastică, ci invizibil, prin munca tacită a moleculelor aflate în mişcare, alături de cele 100 de miliarde de celule. La odihnă, corpul uman dedică o cincime din energie creierului. Astfel, creşterea fără precedent a mărimii creierului, pe care hominizii au început-o acum 1,8 milioane de ani, a trebuit să fie răsplătită prin adaosul caloriilor. Antropologii sunt de părere că soluţia a reprezentat-o adăugarea cărnii în dieta alimentară. Wrangham, alături de colegul său de la Harvard, Rachel Carmody, sunt însă de părere că adevărata soluţie a reprezentat-o gătitul. În cadrul cercetării sale cu privire la nutriţia primară, Wrangham, alături de Jane Goodall, a studiat cimpanzeii din Parcul Naţional Gombe Stream, găsind respingătoare alimentaţia maimuţelor sălbatice. Fructele pomului Warburgia au un gust „fierbinte, fiind imposibil pentru oameni să ingereze chiar şi un singur fruct“, a scris Wrangham. Deşi evită consumul de carne roşie, cercetătorul a mâncat carne de capră pentru a demonstra teoria potrivit căreia cimpanzeii consumă carnea alături de frunze de copac cu scopul de a facilita mestecatul şi înghiţitul. Alimentaţia reprezintă un subiect asupra căruia oamenii împărtăşesc opinii vehemente, iar Wrangham se scuză de la dezbaterile morale, politice şi estetice provocate. El recunoaşte unii oameni câştigă în greutate, urmând acelaşi regim alimentar care-i ajută pe alţii să slăbească şi se declară neutru în faţa argumentelor pro sau contra dietei cu alimente crude, subliniind doar că aceasta poate fi periculoasă pentru copii, însă în cazul adulţilor poate reprezenta "un mod grozav de a p