Premierul Erdogan a acuzat principala formațiune a opoziției, CHP, de încurajarea demonstrațiilor.
Turcia se confruntă cu cele mai violente demonstrații antiguvernamentale din ultimele decenii. Declanșate de tăierea unui parc la Istanbul, ele s-au extins în mai multe orașe după intervenția dură a poliției. După cum punctează Reuters într-o analiză rezumată de Alexandru Eftode, demonstrațiile s-au transformat rapid într-o manifestare de nesupunere față de guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan acuzat de autoritarism.
Partidul Justiției și Dezvoltării (AK) al premierului Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de mai bine de un deceniu. Formațiunea cu rădăcini islamiste și-a mărit felia electorală de la un scrutin la altul la ultimele trei alegeri, pe fundalul unei stabilități politice deosebit de îndelungate și unei creșteri economice rapide.
Reuters scrie că, aflându-se în ultimul său mandat de prim-ministru, Erdogan încearcă astăzi să-și lase amprenta în Turcia prin reașezarea politicii externe a țării, revizuirea Constituției și chiar o amprentă arhitecturală prin redesenarea conturului antic al Istanbulului.
Dar este acuzat, inclusiv de foști susținători, de tendințe autoritare tot mai vădite, care se manifestă prin presiuni asupra presei, întărirea controlului de partid asupra instituțiilor statului și prin faptul că ar pune religia în centrul vieții politice, sfidând constituție seculară a Turciei.
„Dacă ar fi după voia primului ministru, eu ar trebui să port basma”, i-a declarat reporterului Reuters, Tugba Bitiktas, o absolventă de universitate de 25 de ani, înainte de a se alătura protestelor, duminică seara, la Istanbul. „Acest guvern are grijă numai de cei care-l sprijină, iar cei cu vederi diferite sunt marginalizați. De asta protestez”, spune Tugba.
Poliția a folosit gaze lacri