Porumbul MON810 modificat genetic pentru rezistenţă la Sfredelitorul porumbului s-a cultivat şi se cultivă în România încă din anul 2007, dar numai de către cultivatorii autorizaţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi a Municipiului Bucureşti, a declarat, luni, directorul general Elena Tatomir de la Direcţia Generală de Politici Agricole din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
'Cultivatorii de MON810 sunt autorizaţi conform prevederilor Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 61/2012, care a abrogat Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic, cu modificările şi completările ulterioare', a arătat Elena Tatomir.
Oficialul guvernamental a precizat că datele privind suprafeţele cultivate cu porumb MON810 în România, în perioada 2007-2012, şi denumirea cultivatorilor sunt postate pe site-ul MADR, la secţiunea Organisme Modificate Genetic (OMG). Ministerul urmează să primească, până la 15 iunie, de la Direcţiile Judeţene pentru Agricultură, informaţiile referitoare la suprafeţele cultivate cu porumb MON810 în anul 2013, şi le va publica pe site-ul instituţiei.
Directorul general din MADR a subliniat că între culturile cu porumb modificat genetic şi culturile convenţionale sau ecologice trebuie să existe o necesară distanţă de izolare de 200 metri.
Potrivit oficialului guvernamental, în perioada 2007-2012 nu au fost raportate incidente cu privire la impurificarea culturilor convenţionale sau ecologice de porumb, cu porumb modificat genetic MON810.
'În ceea ce priveşte agricultura ecologică, precizăm că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale acordă o atenţie deosebită acestui sector, fiind spr