Statele Unite şi China s-au pus de acord să instituie începând din iulie întâlniri în mod regulat la nivel înalt pe tema securităţii cibernetice, spionajului comercial şi pentru a crea reguli de conduită comune, a confirmat Casa Albă duminică, relatează AFP.
Discuţiile vor viza nu doar probleme legate de atacuri informatice, ci şi reguli de stabilit cu scopul încadrării anumitor spaţii de Internet, a subliniat un oficial de la Casa Albă, după ce New York Times (NYT) a anunţat aceste întâlniri viitoare.
Secretarul de Stat american John Kerry anunţa în aprilie, într-o vizită la Beijing, că China şi Statele Unite urmează să creeze un grup de lucru pe tema securităţii informatice, ca reacţie faţă de o intensificare a unor atacuri cibernetice comise de hackeri chinezi.
Aceste viitoare întâlniri reprezintă "primul efort diplomatic vizând dezamorsarea tensiunilor (dintre cele două ţări), în contextul în care Statele Unite deplâng atacuri cotidiene sub forma unor intruziuni informatice şi furturi de secrete industriale şi guvernamentale", scrie New York Times. "Avem nevoie de norme şi reguli", a declarat vineri, sub protecţia anonimatului, un oficial american de rang înalt implicat în negocieri privind organizarea acestor întâlniri.
Primele întâlniri au fost programate în iulie.
Aceste informaţii apar înaintea unui summit informal, vinerea viitoare, în California, între preşedintele american Barack Obama şi preşedintele chinez Xi Jinping.
"Oficiali americani spun că nu se aşteaptă ca acest proces să aducă imediat o reducere semnificativă a atacurilor cotidiene dinspre China", scrie NYT.
Însă "este o problemă importantă ce nu poate să fie expediată în cursul unor simple discuţii", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, precizând că întâlnirile se vor concentra în primul rând asupra încălcărilor proprietăţii intelectu