Deficitul bugetar a urcat la sfârşitul lunii martie la 4,2 mld. lei, plasându-se sub ţinta agreată sub FMI, dar ca procent din PIB a depăşit uşor nivelul din T1 2012, de 0,6% din PIB.
Analiştii consideră că există şanse ca la sfârşitul anului deficitul bugetar să se încadreze în ţintă, însă avertizează că ajustarea investiţiilor afectează perspectivele de creştere economică ale României.
În primul trimestru din 2013 rata anuală de creştere a cheltuielilor a depăşit ritmul veniturilor, pentru prima dată din aprilie 2012, după cum remarcă analiştii. Accelerarea cheltuielilor a venit în urma implementării legii bugetului pe 2013, după ce în primele două luni cheltuielile s-au bazat pe bugetul din 2012.
În timp ce cheltuielile totale au înregistrat în T1 2013 un avans de 4,4% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ajungând la 51,2 mld. lei, veniturile au urcat cu 3%, până la 47 mld. lei.
România este în continuare sub „vizorul“ Comisiei Europene. Comisia analizează posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii de deficit excesiv, o decizie finală urmând a fi aprobată în lunile mai-iunie.
În primele două luni din acest an cheltuielile totale înregistrau o scădere de 0,7% faţă de aceeşi perioadă de anul trecut, în timp ce plusul la venituri era de doar 0,1%.
Cum au evoluat veniturile şi cheltuielile bugetare în T1
Încasările din TVA au ajuns la sfârşitul primului trimestru la 12,1 mld. lei, depăşind cu 9,5% nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat şi aproximativ un sfert din încasările totale ale bugetului centralizat.
Şi sumele colectate din accize au crescut în T1 cu 9,3%, evoluţia fiind influenţată şi de m