Focşaniul de acum un secol era pitoresc, iar focşănenii din acele vremuri aveau simţul umorului dezvoltat şi imaginaţie, nu glumă. O simplă privire în tabloul firmelor înregistrate la vechea Cameră de Comerţ a Focşaniului ar binedispune pe oricine, datorită denumirilor pline de haz şi tâlc ale firmelor din acele vremuri, care duceau cu gândul chiar la domeniul în care se făcea comerţul: berării, brutării, croitorii şi altele. ”Deşi România şi Focşaniul de acum un secol nu erau rupte de restul lumii, având în anumite perioade o susţinere externă extraordinară, locuitorii, cel puţin cei ai oraşului nostru, nu vibrau la cuvintele şi faptele străine şi preferau să se înţeleagă şi să gândească pur româneşte. Aşa găsim în tabloul firmelor înregistrate la vechea Cameră de Comerţ a Focşaniului interbelic întreprinderi individuale cu nume haioase, după a mea părere, superbe prin simplitate şi extraordinar de utile prin comunicare către exterior, către clienţi, a domeniului de activitate ce se desfăşura în respectivul stabiliment”, spune Florin Dîrdală, referent la Arhivele Naţionale – filiala Vrancea.
Iată câteva dintre denumirile inspirate: Botu Calului, Bravul Marinar, Băieţii Veseli, Barza de Aur, Bicicleta Elegantă, La Balaur, Brutarul Vesel, Crapul de Aur, Cel Mai Eftin, Cavalerul Elegant, Cântarul drept, Capcana de Aur, Gospodina, La Gândac, Leul şi Cârnatul, La Magazinul cinstit, La Mitică în colţ, Plosca de Aur, Puiu de Urs, Stejarul Verde, Vrânceanul Vesel, Veteranul Vesel, Visul de Primăvară, Vulturul de Aur.
Focşaniul de acum un secol era pitoresc, iar focşănenii din acele vremuri aveau simţul umorului dezvoltat şi imaginaţie, nu glumă. O simplă privire în tabloul firmelor înregistrate la vechea Cameră de Comerţ a Focşaniului ar binedispune pe oricine, datorită denumirilor pline de haz şi tâlc ale fir