Centrul Român de Politici Europene (CRPE) recomandă statului român crearea unui fond de creditare dedicat în principal micro-finanţării, în care împrumuturile să se deruleze atât prin instituţii bancare, cât şi non-bancare, în scopul sprijinirii (micro)creditării agriculturii pe următorul cadru financiar multianual 2014-2020, potrivit raportului 'Soluţii financiare din bani europeni pentru fermierii români. Microcreditare şi garantare'.
De asemenea, CRPE mai recomandă subvenţionarea dobânzii la creditele de co-finanţare a proiectelor implementate din fonduri europene, acordate atât de către bănci, cât şi de instituţii financiare nonbancare (micro-finanţatori) şi acceptarea de către APDRP a scrisorilor de confort emise de IFN-uri pentru fermierii care aplică pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă.
Potrivit documentului, este nevoie de acceptarea gajării către IFN-uri a bunurilor cumpărate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) la APDRP şi declararea ca ajutor de stat a comisionului de garantare prin FGCR a creditelor oferite agricultorilor prin instituţii de microfinanţare pentru a determina scăderea dobânzilor.
Crearea cadrului legislativ adecvat, care să ofere premisele constituirii unor fonduri de stat sau mixte (public-private), cu participarea producătorilor şi a asiguratorilor privaţi, prin care să se atragă banii europeni disponibili pe următoarea perioadă de programare pentru asigurarea culturilor şi sprijinirea formării mutualităţilor în mediul rural (cooperative de credit, CAR-uri etc) sunt alte recomandări ale CRPE.
'De asemenea, instituţiile de microfinanţare ar trebui să devină eligibile pentru a accesa, în parteneriat cu entităţile cărora li se adresează în mod tradiţional, fondurile europene dedicate activităţilor de informare, facilitare comunitară şi incubare de asociaţii