Programul „Prima Casă“ a fost cel care a ţinut în viaţă creditul imobiliar, într-o perioadă în care băncile au suflat şi în iaurt după ce s-au fript cu restanţele uriaşe la împrumuturile acordate entuziast înainte de criză. Programul, care presupune împărţirea garanţiei între stat şi instituţiile de credit, are marele avantaj că permite achiziţia unei locuinţe cu avans de doar 5%, de trei-cinci ori mai mic decât la ipotecarele standard.
Creditul este însă limitat la 57.000 de euro (echivalent lei). Ofertele băncilor sunt în multe privinţe aproape identice, date fiind limitele de dobândă împuse prin lege, dar există câteva aspecte care fac diferenţa (inclusiv comisioanele). Analiza Capital a desemnat creditele în lei acordate de CEC, Piraeus, BRD şi BCR ca fiind cele mai bune din piaţă. Tot CEC are şi cel mai bun împrumut în euro, urmată însă de Millennium, OTP, Banca Românească şi BRD. Un apartament de 60.000 de euro în Bucureşti poate fi cumpărat de familia cu venituri de 4.800 lei lunar, la avans minim de 5%, chiar plătind o rată mai mică de 1.800 de lei sau sub 308 euro, dacă alege creditul Prima Casă în valută.
METODA DE NOTARE
Pentru acest împrumut s-a luat în calcul o familie, soţ şi soţie, de 37 şi 35 de ani, cu un copil de 3 ani, fără nicio altă obligaţie de plată. Ambii sunt angajaţi, cu studii superioare, el cu salariul net de 3.000 de lei, la o firmă cu peste 300 de angajați şi o vechime de trei ani la actualul loc de muncă, ea cu 1.800 de lei, net, în sistemul bugetar, cu vechime de peste 5 ani la același loc de muncă. Apartamentul are trei camere, este în bloc vechi (construit în 1984), în București, lângă metrou. Valoarea apartamentului este de 60.000 de euro, preţul din ofertă (ziare). Durata creditului (în lei şi euro): 25 de ani.
PUNCTAJUL TOTAL
A fost calculat ca medie ponde