Pe anul in curs Leul este deocamdata singura moneda din UE care si-a pastrat valoarea in fata Dolarului american, inregistrand pe pietele financiare o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu inceputul lui 2013.
"Chiar daca luna trecuta moneda nationala s-a depreciat in fata dolarului american, avansul anterior a permis Leului "sa reziste" in fata acestuia. In ceea ce priveste evolutia fata de Euro, Leul a incheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe anul curent ramane, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de Euro. Cresterea economica a Romaniei de 0,5% in primul trimestru din 2013 fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut Leul", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
In mai, Leul a scazut cu cca 1,5% fata de Euro pe pietele financiare, a doua mare depreciere dupa Zlotul polonez, care a scazut cu aproximativ 2,7%.
"Polonia inregistreaza o rata anuala a inflatiei in scadere (0,8% in aprilie fata de anul trecut in aceeasi perioada), in contextul unei incetiniri economice, iar investitorii iau in calcul posibilitatea ca Banca Centrala a Poloniei sa scada inca o data dobanda de referinta, fapt care desigur ca dezavantajeaza Zlotul", a precizat Silviu Pojar.
Lira sterlina si Coroana suedeza s-au depreciat, de asemenea, luna trecuta, inregistrand variatii de sub 1% comparativ cu moneda unica. La polul opus, in mai s-a aflat Forintul, care a crescut cu aproape 1% fata de Euro, in contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a inregistrat o crestere (0,7%) in primul trimestru din acest an, iar pe de alta