După ce, în cursul zilei de ieri, violențele stradale din Turcia păreau că se mai domoliseră, ca răspuns la mesajul ponderat al președintelui turc, astăzi după-amiază Piața Taksim din Istanbul a fost din nou asediată de mii de manifestanți, împotriva cărora forțele de ordine au intervenit iar cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Incidente la fel de violente au avut loc şi în cartierul Besiktaş, situat în apropierea Biroului premierului Recep Tayyip Erdogan.
Manifestaţiile de stradă continuă în Turcia de şapte zile și s-au soldat până în acest moment cu rănirea a cel puţin 1.000 de persoane la Istanbul şi a altor cel puţin 700 de persoane la Ankara.
Protestele, care iniţial se manifestau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – acolo unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic din care să facă parte inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva atitudinii considerate islamiste a premierului Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan se află la putere în Turcia din anul 2002 și este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare, format pe structurile unei foste mişcări islamiste.
Valul de nemulțumurire al tinerilor turci a fost generat, printre altele, și de o măsură adoptată săptămâna trecută de Parlamentul turc, care a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00.
Erdogan a fost adesea acuzat de către criticii politicilor sale de atitudine islamistă, în ciuda faptului că a dat asigurări cu privire la hotărârea sa fermă de a respecta caracterul laic al statului turc.
Protestele violente de stradă din Turcia au stârnit îngrijorare maximă în rândul opiniei publice internaționale, mulți comentatori de politică externă evocând deja ipoteza unei “primăveri turce” și atenționând insistent asupra fa