Dorel Şteomlega este directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului din anul 2009. El a vorbit despre poluarea din judeţul Olt şi despre măsurile întreprinse pentru reducerea acestui fenomen. Deşi nu a nominalizat vreun agent economic, şeful APM a admis că platforma industrială a Slatinei poluează mediul înconjurător, însă nivelul este mult mai mic, în prezent, datorită retehnologizărilor şi tehnicii moderne. În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, Şteomlega a opinat că cel mai important rol în reciclare îl au rromii care strâng PET-urile de la toate punctele de gunoi din oraşele judeţului.
Trăiesc oltenii, în general, şi slătinenii, în mod special, într-un mediu poluat, având în vedere multitudinea de fabrici care fiinţează pe platforma industrială a Slatinei?
Platforma industrială a municipiului Slatina, cel puţin în ultima perioadă, a început să fie din ce în ce mai tehnologizată. Dau exemplu, aici, Alro sau Pirelli, care au investit milioane sau zeci de milioane de euro în retehnologizare, aducere de tehnică modernă, care să nu mai polueze cum se polua înainte.
Deci mediul este mult mai curat, decât înainte de aceste retehnologizări?
Comparativ cu perioadele anterioare, a început să fie din ce în ce mai puţin poluat, dovadă şi rezultatele afişate pe panoul de pe strada Libertăţii din Slatina, care predominant spun că aerul este bun şi foarte bun. Eu nu pot să cosmetizez acest lucru, nu am cum să ascund informaţia. Staţia de monitorizare a calităţii aerului se află pe Dealul Grădişte şi ceea ce înregistrează apare pe panoul din mijlocul oraşului. A fost amplasată acolo, în cel mai înalt punct al Slatinei, pentru a înregistra emisiile din atmosferă.
La nivel de judeţ, care ar fi cel mai mare poluator, în zonele urbane?
Tot platforma industrială, tot Slatina e cea mai mare poluare, pentru că aici sunt şi mul