Ţările care au profitat de boom-ul materiilor prime ar trebui să se pregătească de prăbuşirea preţurilor, a avertizat Marcelo Giugale, directorul pentru politici economice al Băncii Mondiale. El a subliniat însă că dezumflarea bulei materiilor prime se poate transforma într-o şansă de a creşte standardele de viaţă în economiile în curs de dezvoltare, scrie CNBC.
„Nu vrem să pierdem încă o oportunitate. De această dată, lucrurile ar trebui făcute diferit. Boom-ul material are potenţialul de a deveni un boom al oamenilor. Sandardele de viaţă ale multor oameni din ţările în curs de dezvoltare pot fi crescute“, a afirmat Giugale.
Preţurile ridicate ale materiilor prime precum metale industriale şi petrol au alimentat veniturile ţărilor bogate în astfel de resurse, cum este cazul Norvegiei sau al statelor arabe. Dar volatilitatea pieţelor materiilor prime a avut consecinţe castastrofale asupra economiilor în trecut. În criza din anii ’80 ţări din America de Sud şi Africa s-au confruntat cu instabilitate financiară, socială şi politică în urma unei dezvoltări pe baza materiilor prime. Economiştii descriu acest model în care preţurile urcă timp de mai multe decenii, după care cad accentuat ca fiind un superciclu al materiilor prime.
Anul trecut, profesorul Bilge Erten de la Universitatea Columbia a demonstrat că în ultimul secol au fost trei supercicluri complete de 30-40 de ani fiecare, primul atingând maximul în 1917, al doilea în 1951 şi ultimul în 1973. Erten susţine că acum suntem la mijlocul celui de-al patrulea superciclu, care a pornit la în-ceputul acestui secol, impulsionat în special de China. „Nu este clar cât va dura acest superciclu. Am descoperit că superciclurile au între 15 şi 20 de ani de expansiune. Din anul 2000 am avut cam zece ani de expansiune, deci am mai avea de mers încă cinci ani“, a explicat Erten.
Însă mulţi e