Peste 800 de poliţişti au fost pregătiţi în cunoaşterea simptomatologiei şi folosirea aparaturii pentru testarea drogurilor. Chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, ne spune că numărul şoferilor care consumă stupefiante a crescut semnificativ.
Domnule chestor Sorin Oprea, cum se pregătesc poliţiştii rutieri pentru depistarea consumatorilor de droguri la volan?
Poliţiştii sunt formaţi din punct de vedere bazic: despre categoriile de droguri, efectele pe care acestea le au asupra organismului, simptomatologia consumatorului de droguri, în special a aceluia care conduce sub influenţa stupefiantelor, şi folosirea aparaturii speciale. La ora actuală există două tipuri de testere de droguri: unul este un aparat electronic care verifică la şapte sau opt minute după recoltarea salivei şi identifică circa 14 categorii de droguri; celălalt este un test gen bară: se pune o baghetă sub limbă, care are un fel de burete pentru colectarea salivei şi reacţionează pe loc la şase categorii de droguri plus alcool. Dacă la baghetă se detectează alcool sau droguri, se continuă cu alte tipuri de testare mai performante, de la etilotest până la recoltarea de probe biologice la spital.
Poliţiştii vor fi dotaţi cu testere pentru cazuri de urgenţă
Testerele de droguri vor intra în dotarea Poliţiei Rutiere?
La momentul acesta sunt achiziţionate de Agenţia Naţională Antidrog, dar şi cei de la Rutieră le pot achiziţiona. Noi le folosim pentru testarea consumatorilor de droguri în momentul în care se aplică managementul de caz. Aceştia sunt testaţi în momentul în care vin şi sunt înregistraţi ca şi consumatori de droguri pentru a li se aplica tratament din punct de vedere medical, psihologic şi social. Acum, poliţiştii rutieri vor folosi testerele când vor desfăşura acţiuni specifice pentru antidrog, nu