Comisia Europeană (CE) a reuşit la finalul săptămânii trecute să obţină sprijinul Parlamentului European pentru reformarea Acordului Schengen, urmând ca noua formă să intre în vigoare în septembrie 2014. Astăzi, CE a prezentat şi raportul bianual privind libera circulaţie în UE, destinat a fi o imagine de ansamblu a funcţionării sistemului Schengen.
Încă din 2011 se poartă negocieri pentru crearea unui sistem consolidat privind libera circulaţie. În alte cuvinte, se doreşte reformarea Acordului Schengen pentru adaptarea sa la provocările întâlnite de statele membre, cu accent deosebit pe problema imigraţiei din ţările non-UE.
“Noile propuneri legislative prevăd un sistem mai solid de evaluare şi monitorizare la nivelul UE pentru verificarea şi asigurarea aplicării normelor Schengen, precum şi un mecanism decizional european mai structurat, care ar putea permite, în situaţii cu totul excepţionale, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în caz de ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne” , este explicaţia oficială pe care o oferă Comisia Europeană în ultimul raport prezentat.
În ultimele şase luni, controalele la frontierele interne au fost reintroduse o singură dată, de Norvegia, cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel la Oslo (10 decembrie 2012). În perioada cuprinsă între 3 şi 12 decembrie 2012 au fost verificate 3.136 de persoane, dintre care opt au fost reţinute şi 19 au fost întoarse la vamă.
Cel mai delicat aspect al viitoarele reglementări din Acordul Schengen este referinţa la reintroducerea controalelor la frontiere de către orice stat membru Schengen în cazul unor evenimente previzibile (cum ar fi un eveniment sportiv important sau o reuniune politică majoră). Decizia „ar fi luată la nivel european, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, susţinută de o «majo