Creata de Claus Meyer, unul dintre fondatorii restaurantului Noma, distins in doua randuri cu titlul de el mai bun din lume, dieta scandinava, o adevarata „bomba” de vitamine pentru organismul uman, ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului, precum si a afectiunilor cardiace si vasculare.
Acest regim de alimentatie include, in mod traditional, fructe de padure (coacaze, mure, afine), verdeturi cu frunze, linte, fasole, varza, conopida, sfecla, carne de vanat, ulei de rapita, precum si fulgi de ovaz integral, alaturi de produse din lapte cu un continut scazut de grasimi. In plus, dieta cuprinde cel mai important si indragiment produs al locuitorilor tarilor scandinave – pestele, consumat de cel putin trei ori pe sapatamana.
Pentru a testa beneficiile acestei diete, un grup de experti elvetieni au invitat mai multi voluntari sa o respecte cu strictele timp de sase luni. La final, s-a constata ca subietii au prezentat un nivel redus de interleukina 1, ceea ce reducce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat. In plus, participantii la expertiment au afisat o imbunatatire a indicilor schimbului de lipide, ceea ce denota o reducere considerabila a unor eventuale afectiuni cardiace si vasculare.
Pe de alta parte, persoanele care au urmat dieta scandinava au reusit sa slabeasca 3-4 kilograme. Nu este, desigur, foarte mult din punctul de vedere al celor care vor sa scape rapid de surplusul de greutate, dar este o metoda de mentinere a siluatei care nu pune in pericol starea de sanatate a omului.