În 26 mai s-a organizat Festivalul Etnofolcloric al Românilor din Transcarpatia, ediţia XXIII, în localitatea Strâmtura din Ucraina. La manifestare au participat reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din toate localităţile din dreapta Tisei, reprezentanţi ai Administraţiei Regionale, ai administraţiei raionale Teceu şi Rahiv. Din stânga Tisei au fost delegaţii care au reprezentat judeţul Bihor, Satu Mare şi Maramureş. Din Maramureş au participat prefectul Anton Rohian, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene, cu un grup din instituţia pe care o conduce, Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură Maramureş, deputatul Cornelia Negruţ, din Sighetu Marmaţiei, Dan Pralea – directorul Centrului Cultural, dar şi senatorul Valer Marian din Satu Mare, primarul şi directorul Casei de Cultură din Negreşti Oaş etc.
Programul Festivalului a fost susţinut de 17 formaţii care au reprezentat localităţile româneşti din Dreapta Tisei, dar şi două grupuri artistice din România.
„Acest eveniment este foarte important pentru românii din Dreapta Tisei. Este un lucru deosebit faptul că s-a reuşit anul acesta să se organizeze cea de-a XXIII-a ediţie fără întrerupere de-a lungul anilor. Primele două ediţii ale Festivalului au fost organizate de Asociaţia „G. Coşbuc”, dar acum se organizează de Administraţia Regională – Secţia de cultură a administraţiilor raionale Rahiv şi Teceu, împreună cu asociaţiile româneşti şi primăria unde are loc evenimentul. Festivalul se organizează prin rotaţie, în localităţi din raionul Teceu şi raionul Rahiv. Sunt implicate toate localităţile româneşti din Dreapta Tisei, iar anul acesta a fost implicată şi localitatea ucraineană Vodiţa”, a spus Ioan Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”.
În 26 mai s-a organizat Festivalul Etnofolcloric al Românilor din Transcarpatia, ed