Banca Naţională a elaborat un Regulament ce prevede detalierea cadrului juridic referitor la acţionariatul băncilor, implementarea căruia ar putea asigura stabilitatea, buna funcţionare şi viabilitatea sistemului bancar, prin formarea unui acţionariat care să ofere certitudinea asigurării unei gestiuni prudente şi sănătoase în cadrul fiecărei instituţii
Una dintre prevederile de bază a documentului se referă la firmele off-shore şi grupurile de persoane care acţionează concertat, care nu vor mai avea dreptul să deţină direct sau indirect cote de participare în capitalul unei bănci din Republica Moldova.
„Nu pot deţine direct sau indirect cote de participare în capitalul băncii persoanele rezidente ale jurisdicţiilor care potrivit actelor normative ale Băncii Naţionale au fost calificate ca jurisdicţii ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă“, se menţionează în proiectul noului Regulament. De asemenea, documentul prevede că nu vor putea deţine acţiuni „grupurile de persoane care acţionează concertat şi care au în componenţa lor o persoană din jurisdicţiile menţionate”, se spune în Regulament.
Obiectivul urmărit de proiect este detalierea cadrului juridic referitor la acţionariatul băncilor şi are ca finalitate, în ultimă instanţă, menţinerea stabilităţii, a bunei funcţionări şi a viabilităţii sistemului bancar al Republicii Moldova, notează BNM. Acest scop urmează a fi atins prin formarea unui acţionariat care să ofere certitudinea asigurării unei gestiuni prudente şi sănătoase în cadrul fiecărei bănci şi urmărirea conduitei acţionarilor pe tot parcursul existenţei unei bănci.
Proiectul defineşte noţiuni-cheie, precum “influenţa dominantă asupra persoanei”, “legături strânse”, “persoane care acţionează concertat” şi reglementează condiţiile privind solicitarea permisiunii prealabile a Băncii Naţionale pentru dobândirea sa