Bursa de la Istanbul a înregistrat în şedinţa de luni cel mai abrupt declin din ultimii 10 ani din cauza temerilor investitorilor faţă de escaladarea protestelor violente care au continuat şi noaptea trecută. În doar o săptămâna, bursa a pierdut aproape 20%.
Protestele care au izbucnit pe 28 mai şi care au continuat în noaptea de luni spre marţi şi-au pus deja amprenta asupra economiei Turciei.
Până la jumătatea săptămânii trecute, bursa de la Istanbul avea o creştere de 19,5% faţă de începutul anului şi de 90% faţă de începutul anului 2012. La încheierea şedinţei de tranzacţionare de luni, bursa a închis pe roşu, cu o scădere de 17% faţă de acel nivel.
Practic, bursa a pierdut în trei zile creşterea înregistrată în cele cinci luni de la începutul anului.
Moneda naţională, lira turcească, s-a depreciat luni în raport cu dolarul american, cursul ajungând la 1,8910 lire/dolar - aproape cel mai slab nivel din ultimele 18 luni. Marţi dimineaţă, cursul oscila în jurul valorii de 1,8752 lire/dolar.
Totodată, randamentele titlurilor de stat turceşti cu scadenţa la 10 ani (referinţa la nivel mondial) a urcat la 7,12%. Vineri, investitorii cereau dobânzi de 6,84% pentru a cumpăra astfel de obligaţiuni.
Din cauza rapidităţii cu care s-au manifestat efectele protestelor în economie, analiştii sunt de părere că Turcia ar putea fi afectată semnificativ dacă manifestările violente vor continua pe durata acestei veri. În prezent pe locul 17 în topul economiilor mondiale, economia Turciei s-ar putea prăbuşi din cauza protestelor, potrivit unuia dintre cei mai reputaţi analişti turci.
„Totul depinde de cum se vor desfăşura evenimentele, dacă protestele vor fi temporare sau dacă vor continua pe parcursul verii. Iar asta depinde de felul în care va acţiona partidul aflat la putere”, a expli