Comisia Europeană încearcă să capete dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro în situaţii de criză, plan care contravine apelurilor Germaniei pentru o abordare descentralizată a subiectului şi opoziţiei cancelarului Angela Merkel faţă de amplificarea puterilor executivului european.
CE va propune ca autorităţilor naţionale să le fie retrasă puterea de a impune pierderi creditorilor băncilor afectate de criză şi alte măsuri de prevenire a unui faliment dezordonat, potrivit unui document care descrie un sistem de reacţie în situaţii de criză obţinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include o autoritate decizională nou-creată pentru sistemul bancar, o agenţie care să pregătească proiectele de decizii, hotărârile finale urmând să revină CE.
Conducerea agenţiei ar urma să fie formată din reprezentanţi ai CE şi ai BCE, iar numărul reprezentanţilor statelor ar fi limitat.
Agenţia ar putea avea dreptul la iniţiative proprii, precum inspecţii la sediile băncilor.
Între instituţiile UE, CE este prima calificată pentru acest rol datorită experienţei dobândite în restructurarea băncilor în timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar şi necesităţii ca deciziile să fie luate rapid şi eficient, se arată în document. Proiectul, care nu a fost definitivat, plasează Comisia în opoziţie cu Germania, care susţine că abordarea centralizată trebuie să fie introdusă după ce vor fi luate noi măsuri de unificare a politicilor economice şi fiscale.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat că nu poate fi înfiinţată o autoritate unică puternică în domeniul bancar, în cadrul actualelor tratate, fiind necesar ca zona euro să opteze într-o primă instanţă pentru o abordare de tip reţea, care să includă instituţiile naţionale de reglementare.
BCE şi CE au cerut în schimb progrese rapide către un sistem centralizat, în vede