Demonstraţiile antiguvernamentale din Turcia au luat amploare după ce o uniune sindicală cu 240.000 de membri a intrat ieri într-o grevă de avertisment de două zile în semn de protest faţă de violenţa cu care poliţia răspunde manifestanţilor, asociaţi de premierul Erdogan cu „terorismul“.
Confederaţia Sindicală a Muncitorilor Publici, cu orientare politică de stânga, a început ieri o grevă „de avertisment“ de două zile contra durităţii exagerate cu care poliţia a răspuns demonstraţiilor, scrie agenţia Thomson Reuters.
Greva afectează şcoli, universităţi şi alte instituţii de stat. Pe pagina de internet a uniunii sindicale stă scris: „Teroarea de stat cu care s-a răspuns unor proteste pe de-a-ntregul paşnice continuă într-un mod care ameninţă siguranţa populaţiei“.
Ceea ce a început vineri ca o demonstraţie paşnică împotriva distrugerii unui parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare de protest cu ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi şi care a atins mai multe zeci de oraşe din Turcia. Mulţimea a fost atacată de poliţişti cu gaze lacrimogene şi sprayuri cu piper, iar uneori forţele de ordine au lansat proiectile cu gaze din elicopter direct în protestatari.
Bilanţul oficial al protestelor cifrează la doi numărul morţilor. Un protestatar de 22 de ani, membru al unui partid de tineret, a fost împuşcat mortal luni la o adunare în oraşul Antakya, de lângă graniţa cu Siria, dar nu este clar cine a deschis focul. Un alt tânăr a murit duminică la Istanbul după ce un taxi a intrat în mulţime.
Guvernul şi-a cerut scuze celor cu înclinaţii ecologiste
Guvernul şi-a cerut scuze persoanelor rănite în ciocniri şi a învinovăţit poliţia pentru provocarea primelor încăierări, din Istanbul, notează Sky News.
„Îmi cer scuze celor care au suferit violenţe din cauza sensibilităţii pe care o au pentru med