Dacă dulceaţa stă pe masă, după clătite, atunci cu siguranţă va fi în întârziere, spune la un moment Raymond Babbit, un savant cu autism, interpretat remarcabil de Dustin Hoffman, într-unul dintre cele mai populare filme din istorie, Rainman. Pelicula din 1988 a obţinut patru Oscaruri şi a făcut pionierat în cinematografie la vremea respectivă aducând pe marile ecrane o temă aproape inexistentă până atunci, autismul.
Autismul este o afecţiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. Center for Disease Control din SUA estimează că 1 din 150 de copii are autism. Afecţiunea nu ţine cont mediu social, rasă, etnie şi este de patru ori mai întâlnită la băieţi decât la fete.
O copilărie nefericită
Cel mai mare vis al meu este să fac filme şi să devin o regizoare cunoscută la nivel mondial, spune Amanda Murray, o tânără de 24 de ani din Carolina de Nord care locuieşte temporar în România alături de mama ei, o profesoară venită cu bursă la o universitate din Bucureşti. Până acum Amanda a realizat două scurt-metraje, unul dintre ele fiind premiat la un festival de film din California. Îl admiră pe regizorul James Cameron, filmul ei preferat este Avatar şi ar da orice să-l cunoască pe actorul James Franco.
Diagnosticată cu autism la vârsta de 9 ani, Amanda îşi aminteşte că vroia să dea foc şcolii, atât de supărată era pe colegii şi pe profesorii ei. Mă simţeam tot timpul tristă, plângeam, uram şcoala. Eram mică şi nu-mi puteam controla emoţiile, aveam această fantezie în care pur şi simplu îmi doream să dau foc şcolii. Nu înţelegem deloc de ce sunt tratată diferit şi tachinată mereu de ceilalţi. Ştiam într-un fel că sunt diferită, dar nu înţelegeam de ce.
Unul dintre cele mai importante lucruri de ştiut despre persoanele cu autism este că acestea învaţă comportamentul social prin mimare, de aceea au nevoie de reper