Organigrama Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov a fost redusă prin prevedere guvernamentală, în 2010, de la 1.400 de angajaţi, la doar 1.100. În realitate însă, Direcţia are doar 878 de angajaţi, mulţi dintre aceştia părăsind sistemul, în ultimii trei ani, din cauza salariilor mult prea mici. S-a ajuns astfel în situaţia ca în unele centre de plasament din Braşov o îngrijitoare să aibă grijă de peste 30 de copii. Pentru a acoperi posturile deficitare, volumul de muncă a angajaţilor Direcţiei Copilului a crescut simţitor chiar dacă salariile au rămas aceleaşi. „Salariile sunt foarte mici. Cei care au vechime ajung să primească 1.000 de lei pe lună, iar media este undeva la 800 de lei”, ne-a explicat Gheorghe Durnă, director adjunct al DGASPC Braşov.
Angajările rămân tot blocate
Directorul general al Direcţiei, Virginia Martin, a precizat că în continuare legislaţia este deficitară şi blochează angajările. „Din 2010, nu am mai putut face angajări decât o persoană la şapte plecate, ceea ce a dus la acest deficit de personal. Acum, legea prevede o angajare la fiecare angajat plecat, dar numai în condiţiile în care avem bugetul aprobat pe tot anul. Însă noi avem bugetul aprobat doar până în octombrie şi la rectificare din vară ni se repartizează pe restul perioadei. Aşa a fost tot timpul aprobarea de buget, iar din această cauză nu putem face în continuare angajări. Aceste neajunsuri le-au fost expuse şi reprezentanţilor Ministerului Muncii şi sperăm să găsim înţelegere pentru a se debloca situaţia”, a subliniat Virginia Martin.
În total, în cele 27 de centre de plasament şi case de tip familial din judeţ sunt instituţionalizaţi 625 de copii, centrele funcţionând la capacitate maximă. „De exemplu, chiar dacă într-un centru unde avem 20 de copii în plasament, cu handicap, şi unde raportul trebuie să fie de un a