Curtea Constitutionala a decis ca va dezbate la data de 26 iunie sesizarea pe care PDL a depus-o cu privire la "anumite neconstitutionalitati" ale legii referendumului, modificata saptamana trecuta in Camera Deputatilor, camera decizionala.
Democrat-liberalii arata in sesizarea depusa la CCR ca legea prin care s-a redus pragul de prezenta la 30% si pragul de validare la 25% din numarul total al alegatorilor este neconforma cu prevederile art. 1 alin. (3) si (5) si ale art. 2 alin. (1) si (2), art. 147 alin (4) din Constitutie, fiind astfel neconstitutionala.
Nu se modifica referendumul in anul in care se revizuieste Constitutia
Autorii sesizarii arata ca intr-un stat de drept nu se poate sa se aplice o regula diferita in timp (cvorum de participare de cel putin 50% in anul 2003 vs. cvorum de participare de cel putin 30% din numarul persoanelor cu drept de vot in anul 2013) pentru o situatie juridica identica (revizuirea Constitutiei Romaniei).
De asemenea, este subliniat faptul ca o lege trebuie sa fie accesibila si mai ales previzibila, lucru subliniat si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
"In cazul de fata, insa, modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului genereaza o incertitudine juridica ce decurge din libertatea pe care si-a arogat-o legiuitorul de a stabili in mod arbitrar (fara a tine cont de vreun articol din Constitutie sau de vreun principiu general al dreptului) un anumit nivel al cvorumului de valabilitate al referendumului (respectiv 30%) care poate fi oricand modificat in timp, in functie de interesele unei majoritati parlamentare.(...)Prin aceasta, este incalcat imperativul stabilitatii dreptului in materia referendumului, existand pericolul de a nu se mai putea determina niciodata cu acuratete care este, de fapt, vointa poporului suveran"