Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au ajuns la concluzia că Antibiotice Iaşi este un producător strategic de medicamente, aşa că au hotărât că 50% din profitul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013 al întreprinderii va fi utilizat pentru investiţii şi pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie. Despre câţi bani este vorba, cum vor fi aceştia folosiţi şi ce cred reprezentanţii companiei despre măsură?
"Ca acţionar la Antibiotice Iaşi, statul îi dă posibilitatea să poată să realizeze investiţii pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie. Profitul net estimat în buget pentru 2013 va fi utilizat prioritar pentru investiţii", a subliniat ministrul Sănătăţii. Producătorul farmaceutic preconizează încetinirea ratei de creştere a profitului net în acest an, până la 6% de la 33% în 2012, valoarea câştigului urmând să atingă 29 milioane lei (6,5 milioane de euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei.
Mai exact, banii vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea capacităţii de producere de antibiotice de tip cefalosporine, antibiotice injectabile care se folosesc în chirurgie şi terapie intensivă, unguente, dezvoltarea unei capacităţi suplimentare pentru substanţe sterile în vederea susţinerii producţiei de penicilină injectabilă, unde Antibiotice Iaşi este lider de piaţă.
Reprezentanţii Antibiotice ne-au dat mai multe detalii: "In data de 27 decembrie 2012 s-a semnat un memorandum intre Premierul Romaniei si Ministrul Bugetului. In urma acestui fapt s-au facut derogari de la prevederile ordonantei nr. 64/2001 care prevedea ca 50% din profitul net poate fi reinvestit. Astfel ca acest memorandum prevede faptul ca pentru companiile cu capital majoritar sau integral de stat, 85% din profitul net trebuie platit sub forma de dividende, actionarilor (in cazul Antibiotice, catre bugetul de stat si actionarii