Plata ratelor către bănci a devenit o povară pentru sălăjeni, lucru reflectat în statisticile Băncii Naţionale a României. Criza economică a golit buzunarele şi conturile populaţiei şi companiilor din judeţ, astfel că tot mai puţini clienţi din Sălaj reuşesc să revină la graficul de rambursare a datoriilor. Potrivit BNR, la finalul lunii aprilie, Sălajul se număra printre judeţele campioane la capitolul credite neperformante, indiferent că vorbim despre împrumuturile în valută ori de cele în lei.
Astfel, din totalul celor 197 milioane de euro pe care sălăjenii le-au luat împrumut de la instituţiile bancare, aproape 22 la sută, adică 43 milioane de euro, o reprezintă restanţele. Cu această valoare, Sălajul primeşte medalia de argint, depăşit fiind doar de Vâlcea, cu o pondere a creditelor restante de 34,1 procente.
Situaţia este mai delicată în ceea ce priveşte creditele în lei, unde judeţul nostru ocupă prima poziţie a clasamentului naţional. Mai mult de un sfert din totalul creditelor în moneda naţională, adică 201 milioane de lei din 734 milioane de lei, constituie rate neachitate la termen.
Faţă de aceeaşi perioadă din 2012, rata restanţelor în total credite a crescut de la 18, la 24 la sută.
La finalul lunii aprilie, la nivel naţional, restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 31 miliarde de lei, în creştere cu 30 la sută faţă de nivelul înregistrat în urmă cu un an. Soldul creditelor a scăzut de la 227 miliarde de lei, la 222 miliarde de lei în acest interval.
comments
Plata ratelor către bănci a devenit o povară pentru sălăjeni, lucru reflectat în statisticile Băncii Naţionale a României. Criza economică a golit buzunarele şi conturile populaţiei şi companiilor din judeţ, astfel că tot mai puţini clienţi din Sălaj reuşesc să revină la graficul de rambursare a datoriilor. Potrivit BNR, la finalul luni