Intermediarii din agricultură au rolul lor, în sensul în care sunt de folos celor care nu au timp să-şi valorifice marfa în pieţe, cel puţin asta crede directorul executiv al Direcţiei Agricole Sălaj, Ioan Bujiţă.
Intermediarii din agricultură în special sunt cei mai atacaţi comercianţi, pentru că se spune că distrug agricultura şi profită atât de pe urma producătorului direct, cât şi de pe urma consumatorului final. Asta pentru că intermediarul este cel care cumpără marfa la un preţ şi o vinde mai departe la cu totul alt preţ. Directorul executiv al Direcţiei Agricole Sălaj, Ioan Bujiţă, susţine însă că şi aceşti intermediari au rolul lor bine stabilit, în sensul în care cumpără marfa de la producătorii care nu au timp de petrecut prin pieţe. În plus, producătorii nu îşi mai fac griji în privinţa valorificării producţiei în târguri şi pieţe, pentru că vând produsul direct intermediarului. Se discută însă tot mai mult de interzicerea accesului intermediarilor în pieţele de produse agricole tradiţionale, unde se doreşte ca prioritate să aibă doar producătorul direct, şi nu intermediarul. Dacă regula va fi pusă în aplicare, mii de oameni ar trebui probabil să se reprofileze, iar pieţele ar fi aproape goale, pentru că în majoritatea cazurilor sunt pline de intermediari.
Bătaie de joc
O problemă similară este prezentă şi în sectorul creşterii animalelor. Autorităţile sunt din ce în ce mai atente la vânzarea laptelui prin acele automate amplasate pe spaţiul public. Conform normelor în vigoare, astfel de automate pot fi utilizate numai de către cei care deţin vaci cu lapte, dar mai nou se vorbeşte tot mai mult de intermediari care cumpără lapte şi apoi alimentează automatele. Evident că laptele este cumpărat la preţuri de-a dreptul în bătaie de joc şi vândut cu 50 sau chiar 60 la sută mai mult. Am aflat, spre exemplu, că laptele este preluat din gos