Leul a pierdut din valoare în faţa euro în ultima săptămână. Deprecierea a adus moneda naţională la nivelurile din aprilie. De ce s-a depreciat deviza locală?
Moneda naţionala a suferit o depreciere relativ puternică în ultima săptămână, de la 4,33 la 4,41 lei pentru un euro. Pe fondul unor puternice mişcări pe piaţa internaţională, şi leul a prins contextul din regiune. Investitorii străini au început să se retragă în faţa unor percepţii de risc crescânde.
În timp ce majoritatea băncilor centrale au arătat tendinţe de a relaxa politica monetară, Rezerva Federală Americană, FED, a dat semnalul că s-ar putea retrage din politicile de relaxare cantitativă (quantitative easing). Pieţele din Europa Centrală si de S-E au simţit impactul deciziilor luate la nivelul înalt al băncilor centrale şi asta s-a simţit cel mai puternic asupra monedelor locale.
Investitorii străini, puternic expuşi la activele de risc ale statelor emergente, în principal obligaţiuni de stat, au început să scoată banii. Aceştia au renunţat la randamentele înalte venite din bonduri, pe fondul aversiunii la risc.
„În ultima săptămână s-a observat o depreciere mai accentuată a monedelor economiilor emergente, determinată de diminuarea poziţiilor investitorilor străini pe titlurile de stat în ţările respective. De exemplu, randamentele pe indicele JP Morgan GBI-EM ar fi crescut săptămâna trecută cu circa 20 puncte de bază, pe fondul vânzărilor mai agresive. Trendul s-a conturat încă de la începutul lunii mai, când datele economice pentru China şi India ar fi dezamagit pieţele. Acest lucru s-a suprapus cu ciclurile de tăiere a dobânzilor de către băncile centrale din anumite economii emergente (ex. Turcia, Polonia, Ungaria), precum şi cu perspectivele de tăiere (în unele dintre ţările menţionate anterior, precum şi Romania), generând o amplificare a sentimentului negativ faţă de