Vinovat de numărul mare de neperformante, vinovat că a condus cândva la euroizarea economiei, creditul de nevoi personale fără ipotecă sau, pe scurt, creditul de consum a reușit să iasă deasupra tuturor încercărilor, fiind încă unul din principalele elemente de promovare a băncilor, utilizat în special în preajma sărbătorilor.
Nu se mai acordă decât în lei și doar pe cinci ani, pentru a minimiza riscurile. Creditul de consum rămâne unul dintre cele mai populare produse bancare, criteriile de accesibilitate fiind mai relaxate decât în cazul altor credite şi clientul putând să dea banilor orice destinaţie, fără a trebui să aducă documente de justificare la bancă. În acest context, interesul clientului a ajuns să se concentreze mai puțin asupra comisioanelor, ratei lunare sau a altor costuri, şi mai mult asupra sumei maxime pe care o poate accesa. În multe cazuri, însă, băncile au plafonat nivelul maxim al creditului de consum, indiferent de veniturile pe care le obţine clientul.
Condiţii preferenţiale există pentru clienţii care îşi încasează salariile în cont la bancă. Capital a analizat în detaliu oferta băncilor pentru creditele de consum în lei, pe termen de 5 ani, care pot fi obţinute de o familie cu venituri de 4.800 de lei. Pe lângă suma maximă a creditului, care a fost ponderată cu 40% în nota finală, au fost punctate şi criteriile de cost (DAE şi asigurări solicitate clientului sau oferite gratis de către bancă), dar şi rapiditatea cu care se acordă împrumuturile. Aproape fără excepţie, dobânzile practicate de bănci au două cifre. Creditele se acordă însă rapid, existând şi bănci care le aprobă într-o zi. În urma analizei Capital, rezultă că ofertele cele mai bune de împrumuturi de consum în lei le au Banca Transilvania, Piraeus, Vorksbank, Raiffeisen, BRD şi Garanti. Acestea au obţinut cele mai mari punctaje medii, însă clienţii